فَاستَبِقوُا الْخیرات

ساخت وبلاگ

فَاستَبِقوُاالْخیرات

دکتر سید ابوالفضل حسینی - 13960716

در روزهای اخیر از عربستان و پادشاهش - ملک سلمان- خبر هایی در مورد رفع برخی محدودیت های زنان به گوش رسید:

1- زنان برای اولین بار اجازه یافتند در استادیوم ورزشی حضور یابند.

2-  اجازه رانندگی به زنان داده شد.

3- همچنین تلویزیو ن عربستان از شبکه فرهنگ صدا و تصویر" ام کلثوم"آوازه خوان پرآوازه ی مصری را که حدود 40 سال پیش از این دار فانی را وداع کرده است، پخش کرد.

4- خود ملک سلمان هم برای اولین بار  با شرایط کهولت سن در راس هیاتی دیپلماتیک به کشور روسیه سفر کرد.

5- .....

برای بسیاری از مردم این پرسش ها  پیش می آید که :

1 - چرا مواردی از این قبیل تاکنون ممنوع و بلکه حرام بوده است؟

2- آیا واقعا در وحی الهی، شنیدن صدای زنان حرام است؟

3- آیا در اسلام  زمان پیامبر هم رفتن زنان به استادیوم ورزشی مطرح بوده و حرام شده است؟

4- آیا نمایندگان خدا در روی زمین و منجمله شیوخ عربستان، پیام جدیدی از سوی خدا  و از آسمان دریافت کرده اند؟

5- آیا حرام الهی حلال شده است ؟

6- آیا این رفتار با حدیث " حلال محمد، حلال الی یوم القیامه و حرامه حرام الی یوم القیامه " منافات دارد؟

7- آیا ....

 از نظر سیاسی برخورد جهان با مواضع جدید حکومت عربستان مثبت است. اما برخی مفتیان سنتی و وهابی درعربستان به این امور روی خوش نشان ندادند و آن را محکوم نمودند. در روزگار ما نمونه هایی از تفکرات و گرایش ها در جهان اسلام پیدا شده اند که ریشه در افکاری شبیه وهابیان دارد: طالبان، داعشی ها، بوکوحرام و... .

   مصلحان دینی، نو اندیشان و روشنفکران جهان اسلام در میان حکومت های کشورهای اسلامی جایگاه شایسته ای ندارند. حکومت ها یا وابسته به قدرتهای بزرگ غربی اند و یا منافع خود را در میدان ندادن به نواندیشان می دانند. کشورهای مسلمانی که نفت هم دارند، شرایط ویژه تری در این قضیه دارند.

 از اقدامات دولت عربستان باید استقبال شود. نگوییم چون در عربستان تفکر دیگری حاکم است، حتما اگر خلاف آن عمل شود، درست است!! معمولا فقها  و مفتیان در مذاهب مختلف اسلامی، مرزبندی های می کنند که هویت های خود و پیروانشان را مشخص سازند. گویا  قرار است که این ها همگرایی نداشته باشند، بلکه تفاوت نظرها را در درون هر مذهبی، نهایتا به سوی انشعاب و اختلاف بکشانند. در این شرایط در عربستان چه عواملی سبب این عقب نشینی از مواضع گذشته و یا به تعبیری بهتر پیشرفت به جلو شده است؟ رشد سطح سواد، مطالبه ی اقشار تحصیلکرده ومرفه، فشار کشورهای غربی، ارتباط ثروتمندان عربستان با جهان غرب و.... هرچه که بوده فعلا مورد نظر نیست. آن چه مهم است این است که آیا کشورهایی نظیر عربستان راهی جز این دارند؟!

   گمان می کنم که عربستان در این زمینه عقب تر از سایرین بوده و همین امر سبب شده که تحولات اخیر در آن کشور، عجیب به نظر برسد. با این حال آن چه در عربستان اتفاق افتاده، در کشورهایی که عربستان، معیار اسلامیت آن هاست تاثیر می گذارد.

اما در ایران :

فقه حکومتی در ایران امروز بر ارکان هایی نظیر صدا و سیما سیطره دارد. این است که در اموری از قبیل حضور زنان در استادیوم های ورزشی و.... ، نه قانون مشخص حکمفرماست و نه فقه و اجتهادهای آزاد و نه ....!

 - رانندگی زنان ، چون امری جا افتاده از قبل از انقلاب بوده، کسی را یارای مقابله با آن نبوده است.

- رانندگی معممین هم هیچ منع قانونی نداشته است، ولی خود روحانیون ملاحظه این را داشته اند که حتی الامکان در حال رانندگی عمامه از سر بردارند. علل و دلایلی هم برای آن می توان ( و نمی توان) ذکر کرد.

-  اخیرا برخی مشاغل( مانند پستچی و...)(1) را برای روحانیون ممنوع کرده اند. احتمالا آن ها را دون شان روحانیت می دانند!

- خوانندگانی در ردیف ام کلثوم هم در ایران بوده اند، ولی پس از انقلاب اسلامی در سال 1357 رسما در رادیو و تلویزیون جمهوری اسلامی ایران صدایشان پخش نشده و اصولا زنان حق خوانندگی برای مردان را نداشته و ندارند. گاه همخوانی و همراهی صدای زن و مرد به طور محدود اجرا شده است. آیا این مورد هم از مواردی است که خداوند حرام کرده است؟  در این گونه موارد، از علل چنین تحریم هایی در بحث های آزاد دانشگاهی و مجامع هنری خبری نیست، تا جرات نقد به وجود آید. در حوزه هم که چون شناختی از موسیقی وجود نداشته است، با احتیاط های موجود، روند بسیار کندی در اجتهاد بوده است. آخرش چه می شود؟ آیا روزی  موسیقی هم مثل شطرنج حلال می شود؟ مشکل در کجاست؟ آیا حکومت از فتاوای احتمالی سنتگرایانه حساب می برد؟ آیا فقهای شیعه که باب اجتهاد خود را باز و باب اجتهاد اهل سنت را مسدود می دانند، احساس نمی کنند که در برخی زمینه ها، علمای اهل سنت از آنان پیشی گرفته اند (در مناسک حج، موسیقی و....). من به راستی سال هاست در شگفتم که با کدام مبنا یی نشان دادن سازهای موسیقی در سیما عملا حرام است؟ البته تا کنون هم ندیده ام کسی پاسخی به این سوال داده باشد.

-  در باره ی موسیقی در ایران سخن زیاد می شود گفت. چندگانگی برخورد با اجرای موسیقی نوعی سردر گمی ایجاد کرده است. دراین زمینه در استان خراسان رضوی، حکمرانی ویژه ای برقرار است و تلاش شده که الگویی برای سایر استان ها بشود، تا جرات برگزاری کنسرت نداشته باشند. برخی مقامات روحانی نه تنها صدای زنان، که اجازه بر گزاری کنسرت آقایان را هم نمی دهند. بنابراین پشت مساله، بحث فقهی و حقوقی نیست.

- در ایران زمینه ای فرهنگی وجود دارد که اجازه ی اجرای برداشت های طالبانی، داعشی  را نمی دهد و آن فرهنگ علوی از یک طرف، پیشینه ی تمدنی ایرانی از طرف دیگر و نیز ادبیا ت اخلاقی  و عرفانی ماست. با وجود آثار ونگاه انسانی سعدی، حافظ، مولا نا، عطار و صائب.... نمی توان اندیشه های بوکوحرامی و داعشی را تحقق بخشید.

-  در باره حضور زنان در استادیوم های ورزشی هم نمی دانم چرا همه متخصصان اجتماعی، سیاسی  و فرهنگی.... حق اظهار نظر ندارند و فقط نظرمعدودی از غیرمسوولان ملاک عمل قرار میگیرد؟!

- در باره ی مسافرت ملک سلمان- بالاترین شخصیت و قدرت سیاسی کشورعربستان - به روسیه هم لازم نیست توضیح دهم، چرا که ظاهرا به ایران ربطی ندارد!

   اموری شبیه به آن چه در بالا آمد، حاکی از نوعی عقب ماندگی فرهنگی است که برخی از ما مسلمانان گرفتار آنیم. و اما چه باید کرد ؟ پاسخ آسان و بیان آن مشکل است. اگر حاکمان کشورهای مسلمان دلسوز اسلام و مسلمانان باشند، محدودیت ها را از روی آزاداندیشان و مصلحان برمی داشتند و می گذاشتند در درون کشورشان به تولید فکر و اندیشه بپردازند و با برداشتن سختگیری ها از روی آن ها ، روابط فرهنگی بین کشورها را تسهیل می کردند. در این صورت جریان نواندیشی دینی سبب تکامل همه ما می شد . اکنون واقعا کاری در حد اجازه دادن به زنان برای حضور در ورزشگاه ها، از یک طرف، در داخل کشوری مثل عربستان کاری در حد انقلاب است و از طرف دیگر در جهان امروز و برای کشورهای دیگر امری مضحک به نظر می آید. عقلانیت و بهره مندی از عقلا و دانشمندان می تواند هم از آسیب های اجتماعی بکاهد و هم سبب رشد و تکامل اجتماعی شود .

----------------------------------------------------------------------------------

 منابع:

(1) - حجت الاسلام والمسلمین ملک دار معاون امور طلاب و دانش آموختگان حوزه های علمیه گفت: اطلس مشاغل حوزوی تدوین می شود/برخی شغل ها برای طلاب ممنوع است . بر این اساس مشاغل به دسته های اختصاصی، مشترک و ممنوعه تقسیم بندی شده اند.

معاون امور طلاب و دانش آموختگان حوزه های علمیه، مشاغلی  را برای روحانیون ممنوع دانست و خاطرنشان کرد: با توجه به هزینه های تربیت طلاب نباید یک روحانی وارد مشاغل ممنوعه شود.

http://hawzahnews.com/detail/News/388617

------------------------------------------------
  - "مشاغلی همچون پستچی، برای روحانیون ممنوعه است"

http://sahebkhabar.ir/news/14194766/

 


برچسب‌ها: عربستان زنان ورزش
+ نوشته شده در یکشنبه شانزدهم مهر ۱۳۹۶ساعت توسط دکتر سید ابوالفضل حسینی |
دکتر سید ابوالفضل حسینی - سبزوار...
ما را در سایت دکتر سید ابوالفضل حسینی - سبزوار دنبال می کنید

برچسب : فَاستَبِقوُا,الْخیرات, نویسنده : hosseinisabzevaro بازدید : 212 تاريخ : سه شنبه 18 مهر 1396 ساعت: 13:14